KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN İZİNDE; GELENEKSEL DOKUMA VE MUTFAK SANATLARI
KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN İZİNDE; GELENEKSEL DOKUMA VE MUTFAK SANATLARI |
|
PROJE SÜRESİ: 2024-2026 |
|
PROJENİN AMACI “Kültürel Zenginliklerin İzinde; Geleneksel Dokuma Ve Mutfak Sanatları” projemizin amacı, geleneğin gelecekte yaşatılması, geleneksel ve modern tasarımlı ürünlerin üretilmesi, ekonomik bir değere dönüştürülüp pazarlanması, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının sağlaması. Siirt İlinde yer alan dokuma alanlarında (Siirt Battaniyesi, Jirkan Kilimi, Şal-Şepik Dokuma, Kumaş Dokuma) yaşayan usta sanatçıların uzmanlık alanlarına göre ayrıştırılması, tezgâh ve dokuma tekniklerinin araştırılması, incelenmesi ve bu alanların hayata geçirilerek iş birliği ve koordinasyonun sağlanması amaçlanmaktadır. Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Türk mutfak kültürünün tarihsel sürecini araştırarak; Türk mutfak kültürü ve tarihi, Türk mutfak mimarisi, yazılı ve dijital gastronomi çalışmaları, Türk mutfak tekstili, Türk mutfağında evaniler, geleneksel yemekler ve sofra sunumları, Coğrafi işaretli yemekler, Türk sofra kültürü ve adabı, Türk mutfak kültürünün sözlü gelenekteki yansımaları, coğrafi işaretli yemekler ve Türk dünyası mutfakları başlıkları ile kültürel belleğin tazelenmesine katkıda bulunacak Olgunlaşma Enstitülerinin vizyonuna yakışır yazılı kaynak oluşturmak. |
Siirt Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde yer alan ve yer alacak olan geleneksel el sanatları atölyelerini (Siirt Battaniyesi Atölyesi, Jirkan Kilimi Atölyesi, Şal-Şepik Dokuma Atölyesi, Kumaş Dokuma Atölyesi Dikiş-Nakış Atölyesi, Giyim Atölyesi), koleksiyon hazırlıklarını, tanıtım faaliyetlerini (kitap çalışması, defile, fuar, sergi, katalog, broşür vb.) kapsamaktadır. Türk Mutfak Kültürü ve Tarihi, Türk Mutfak Mimarisi, Yazılı ve Dijital Gastronomi Çalışmaları, Türk Mutfak Tekstili, Türk Mutfağında Evaniler (mutfakta kullanılan araç-gereçler), Türk Mutfak Kültüründe Geleneksel Yemekler ve Sofra Sunumları, Türk Sofra Kültürü ve Adabı, Türk Mutfak Kültürünün Sözlü Gelenekteki Yansımaları, Coğrafi İşaretli Yemekler, Türk Dünyası Mutfakları başlıklarının ar- ge süreci olarak devam etmesi, mutfakla ilgili kültür envanterinin oluşturulması ve mutfak terminolojisinin oluşturulması Siirt Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde yer yapılacak olan yemek fuarı, mutfak araç gereçleri koleksiyon hazırlıklarını, tanıtım faaliyetlerini, kitap çalışması, defile, sergi, katalog, broşür, tanıtım haftası vb.) kapsamaktadır. Geleneksel yemek teknikleri, kültürleri araştırılarak bunlarla ilgili sunum tanıtım ve pazarlama hizmetlerinin yapılması. Siirt İli ve İlçelerindeki farklı yemek kültürleri; araç gereçleri, kullanılan tandır ve fırınların incelenmesi, araştırılması, fotoğraflanması ve arşivlenmesi Geleneksel dokuma teknikleri ve desenlerinin araştırılarak (Siirt Battaniyesi, Jirkan Kilimi, Şal-Şepik Dokuma, Kumaş Dokuma) atölyelerinde ürüne dönüştürülmesi. Siirt İli ve İlçelerinde yer alan tarihi eserlerin; cami, mescit ve türbeler, kiliseler, köprüler, hanlar, sivil mimari ve kaleler üzerinde bulunan tarihi süslemelerin incelenmesi, araştırılması, arşivlenmesi ve üretime aktarılması. |
KURUM İÇİ İŞBİRLİĞİ: Araştırma Bölümü Tasarım Bölümü Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Grafik ve Fotoğrafçılık Bölümü Giyim Üretim Atölyesi El Sanatları Bölümü Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Çini- Seramik Atölyesi Kilim Atölyesi Siirt Battaniyesi Atölyesi Şal- Şepik Kumaş Dokuma Atölyesi Halkla İlişkiler
|
KURUM DIŞI İŞBİRLİĞİ: Siirt Valilik İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri Milli Eğitim Müdürlüğü Tarım İl Müdürlüğü Türk kültürü ile ilgili dernekler Halk Eğitim Merkezleri Olgunlaşma Enstitüleri Sivil Toplum Örgütleri İşletmeler Müzeler Kütüphaneler İlgili Kişiler |