ŞEMOTİK /ŞEMŞEMOTİK/SİİRT MANTISI
İç Malzemesi;
• Tavuk veya et
• 1 bardak pirinç
• 1 tatlı kaşığından az salça
• Maydanoz
• Tuz ,Karabiber, Pulbiber, Reyhan
Hamuru İçin;
• 4 su bardağı un
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Alacağı kadar ılık su
Üzeri İçin;
• Tereyağı
• Yoğurt
• Kırmızı toz biber
TARİF: Eti tencereye alıp tuzu ekleyip 20 dk pişirmeye bırakıyoruz. Tam piştikten sonra soğanımızı ekliyoruz. Soğanlar yumuşayınca içine salçayı ekleyip maydanoz ve baharatları da ekleyip altını kapatıyoruz. Pilavımızı pişirip iç harca ekliyoruz. Un, tuz ve su ekleyerek hamuru yoğuruyoruz. Sonra hamuru açıp malzemeyle dolduruyoruz. Sonra kaynamış suyu bir tencerede hamur üzerine çıkana kadar pişiriyoruz ve üzerine yoğurt ve tereyağlı sosu gezdirerek afiyetle yenilir.
Bu yemeğin geçmişine baktığımız zaman eskiler önceki günden kalan pilavla yaparlardı. O yüzden pilav artınca ertesi gün bu yemek yapılırdı. Yapıla yapıla bu lezzet günümüze kadar geldi.
SHEMOTIC / ŞEMŞEMOTİK / SİİRT PASTY
Ingredients;
• Chicken or meat
• 1 cup rice
• Less than 1 teaspoon of tomato sauce
• Parsley
• Salt, Black Pepper, Red Pepper, Basil
For the Dough;
• 4 cup flour
• 1 teaspoon salt
• As much warm water as it will take
For the above;
• Butter
• Yogurt
• Powder red pepper
RECIPE: We put the meat in the pot, add salt and let it cook for 20 minutes. After it is fully cooked, we add our onion. When the onions soften, add the tomato sauce, parsley and spices and turn off the heat. We cook our rice and add it to the stuffing. We knead the dough by adding flour, salt and water. Then we roll out the dough and fill it with the ingredients. Then we cook it in a pot of boiling water until the dough comes out on top and enjoy it with yoghurt and butter sauce on top.
When we look at the history of this dish, people used to make it with rice left over from the previous day. That's why, when there was leftover rice, this dish was made the next day. This taste has come until today.